User Tools

Site Tools


penjara_pudu_merdeka

Penjara Pudu Selepas Merdeka (1957-1996)

Dirujuk oleh

Cebisan Peristiwa

“Mengikut rekod yang dikeluarkan oleh Jabatan Penjara Malaysia seramai 180 pesalah telah menjalani hukuman gantung sampai mati di jerut tali gantung di situ akibat pelbagai kesalahan berat dari tahun 1960 sehingga operasinya ditutup secara rasminya pada 31 Oktober 1996. Akta yang melibatkan hukuman mati ketika itu ialah Akta Senjata Api (Penalti lebih berat) 1971, Kanun keseksaan (Akta 574), Akta Penculikan 1961, Akta Senjata 1960, Akta Angkatan Tentera 1972 dan Akta Dadah Berbahaya 1952.” (Bebasnews, 05/06/2020: |"Penjara Pudu – Masihkah kau ingat lagi").

Pintu masuk Penjara Pudu. - Foto NSTP
“Pintu masuk Penjara Pudu. - Foto NSTP” (Mohd Azis Ngah @ Berita Harian, 19 Ogos 2015: |"Pening layan helah banduan lolos empat kali").

Majestic Theater, Jalan Pudu. Circa 1950's
Majestic Theater (1950-an), di sebelah tenggara Penjara Pudu: “Majestic Theater, Jalan Pudu. Circa 1950's” (Aibob/Blogger @ Pinterest: "Majestic Theater").

1961-1967: Siri Penahanan Hamid Tuah

Ringkasan

“Teluk Gong pernah terkenal pada tahun 1967, apabila penduduk kampung mengadakan demonstrasi menuntut tanah yang mereka teroka menjadi hak milik mereka. Antara yang menjadi pejuang rakyat ketika itu ialah Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya, Sanusi Osman dan Hamid Tuah. Pada 1960-an, tindakan Hamid Tuah dan 500 penduduk-penduduk Melayu miskin yang meneroka tanah hutan di Teluk Gong dikatakan tidak menepati Undang-Undang Tanah kerajaan negeri Selangor. Beliau telah dikenakan tahanan terhad di Kuala Kubu Bharu, Selangor. Pihak kerajaan tidak membenarkan mereka meneroka tanah milik kerajaan dan telah menghantar pasukan keselamatan untuk menahan petani dan memusnahkan tanaman mereka. Seterusnya menahan Hamid dan empat orang pengikutnya pada 4 Januari 1969, mereka ditahan di kem tahanan Muar dan Batu Gajah selama dua tahun.”
Hamid Tuah

(Sumber: Wikipedia: Teluk Gong).

Sorotan akhbar Malaysiakini: “Hamid Tuah dan 500 penduduk-penduduk Melayu miskin meneroka tanah hutan di Teluk Gong pada tahun 1960-an. Kemudian pada 1967 pendudukan tanah itu dikatakan melanggar undang-undang dan pihak berkuasa telah menghantar pasukan keselamatan untuk menahan petani dan memusnahkan tanaman mereka. Seterusnya, Hamid dan empat orang pengikutnya ditangkap pada 4 Januari 1969, serta mereka ditahan di kem tahanan Muar dan Batu Gajah selama dua tahun. Bagaimanapun, terdapat beberapa detik kejayaan gerakan meneroka tanah di kalangan petani Melayu miskin yang dipimpin Hamid Tuah pada ketika itu. Antaranya pada 1950 di mana 100 orang kampung berjaya mendapatkan tanah mereka sendiri di kawasan yang kini dikenali sebagai Johan Setia. Gerakan itu juga turut melibatkan pelencongan sungai yang berjaya membantu petani di Tanjung Karang pada 1961 mengatasi masalah kemusnahan tanaman yang dialami mereka. … Selepas mengetuai pergerakan rakyat di Telok Gong dan dipenjarakan, bapanya juga menjadi tumpuan utama pihak berkuasa ketika peristiwa bantahan petani dan demonstrasi mahasiswa mengenai isu kemiskinan di Baling pada 1974.” (Martin Vengadesan @ Malaysiakini, Oct 10, 2019: |)"'Maruah Melayu bila tak miskin, berdikari, tak jejas kaum lain'").

Peristiwa di Teluk Gong dianggap antara yang penting dalam perjuangan kelas masyarakat dan penglibatan mahasiswa tempatan: “The Teluk Gong struggle began as a struggle by poor landless peasants to obtain land. In 1967, the peasants, led by Hamid Tuah, cleared some forest land in the Teluk Gong region of Selangor where they tilled the land and built houses. Not long afterwards, the government destroyed the crops and demolished the houses of the peasants. Hamid Tuah and his followers were arrested. The cruelty inflicted by the government upon the poor peasants of Teluk Gong was angrily denounced by the students of the University of Malaya. Both UMSU and the PBMUM came out in open support of the unfortunate peasants. Several lecturers followed suit and also supported the struggle of Hamid Tuah and the peasants. The involvement of students in the Teluk Gong incident was an important event in their struggle to uplift the poor, though their awareness of the life of the poor had previously been expressed in the form of seminars and· symposiums. The Teluk Gong incident enabled them to come forward to declare their stand. The Teluk Gong events clearly and dramatically highlighted the problem of rural poverty. Poverty, which had its roots in landlessness or land hunger captured the attention of students, and became an important issue in the student struggle in the years to come.” (Hassan Karim, Siti Nor Hamid, 1984: |"With the people : the Malaysian student movement, 1967-74").

LATAR PERISTIWA: Siri Penahanan Hamid Tuah (1961-1967)

1964: Lokasi Penggambaran Filem


“The 7th Dawn ialah sebuah filem drama Technicolor 1964 arahan Lewis Gilbert dan dibintangi oleh William Holden, Capucine dan Tetsurō Tamba. Filem yang berlatarbelakangkan Darurat Tanah Melayu ini berdasarkan novel 1960 The Durian Tree oleh Michael Keon dan difilemkan di lokasi di Malaysia. … Terdapat tiga adegan berasingan Dhana ketika di penjara Pudu. Babak pertamanya adalah ketika Ferris datang melawatnya sebelum perbicaraan, apabila dia enggan menyerahkan Ng, sambil memberitahu Ferris, “Kami adalah apa yang kami ada. Kita tidak boleh memalukan diri kita dengan harga'. Babak seterusnya, Dhana, yang masih berada di dalam selnya, menyaksikan fajar terakhirnya tiba. Ketika itu dia berdoa kepada Tuhan untuk cinta dan kedamaian. Dalam filem itu, “Siksaan Dhana” bermula apabila matahari akhirnya muncul dan menandakan ajalnya sudah tiba.” (Aku Budak Telok, 30 September 2022: |"Menyingkap Tirai Besi di Penjara Pudu (1895-1899)").

1967-02-04: Penggambaran Drama TV

“Depan pintu besar Penjara Pudu, Jalan Shaw, Kuala Lumpur ramai orang berhimpun kerana menyaksikan kamera Talivishen Malaysia melakukan penggambaran-nya. Penggambaran ini untok adegan SALAH SANGKA dalam siri KELUARGA TOMPEL yang akan di-siarkan tidak lama lagi. Sekerip-nya oleh A.R. Tompel dan arahan-nya oleh Hashim Amir Hamzah. Di-tengah kesibokan orang ramai itu-lah pengarah-nya memberi perentah berlakun. Dari sa-buah teksi keluar sa-orang gadis bertuboh langsung memakai kebaya dan ber-kain ketat menuju pintu jil. Pintu jil terbuka luas dan munchul pula sa-orang pemuda menjinjing beg plastik menyongsong gadis tadi. Di-suatu sudut lain beberapa orang juru-kamera dan juru-teknik-nya menyeringai kepanasan chahaya matahari. Tiba2 pengarah-nya berteriak “Potong, ulang lagi.” Waktu di-temui Enche' Hashim Amir Hamzah memberitahu: “Ranchangan ini di-berhentikan siaran-nya pada tahun lepas akan di-terbitkan sa-mula sa-bagai memenohi kehendak2 peminat2-nya. Menurut-nya lagi: “Ranchangan ini mengandongi 13 siri ber-sambong2, dan hingga masa ini sudah lima siri di-gambarkan.” Siri kelima di-gambarkan di-depan jil Pudu mengesahkan menantu Tompel baharu di-bebaskan dari penjara. Pada hari pembebasan-nya, isteri-nya Misnah Salleh (Misah) tidak datang menjemput-nya di-pintu penjara, Mat terasa kechil hati. Sa-balek-nya adek-nya, Maznah Aziz (Tuti), membawa abang-nya terus ka-rumah ibu-nya. Misah menyangka Tuti kekaseh suami-nya keran dia tidak kenalkan adek ipan-nya. Trajedi ini menerbitkan SALAH SANGKA antara suami isteri. Walau bagaimana cherita ini di-akhiri dengan kegembiraan.”

(Sumber: Berita Harian, 5 February 1967, Page 9: | "Keluarga Tompel munchul sa-mula").

1965-1968: Hukuman 13 Pemuda Konfrontasi

13 orang pemuda yang didapati bersubahat dengan pasukan penceroboh dari Indonesia dalam peristiwa Konfrontasi Indonesia-Malaysia berhadapan dengan hukuman gantung di Penjara Pudu. Setelah rayuan dibuat terhadap Sultan Johor dan Perak, dengan bantuan beberapa pihak, akhirnya mereka mendapat pengampunan, dan hukumannya diubah kepada penjara seumur hidup.

LATAR PERISTIWA: Para Pemuda Konfrontasi (1963-1968)

1969-09-09: Pemenjaraan T. Mahesan

“T. Mahesan, bekas Setiausaha Sharikat Kerjasama Perumahan Pegawai2 Kerajaan Malaysia telah dihantar ka-Penjara Pudu semalam. Ia telah di-hukum penjara tujoh tahun oleh Mahkamah Tinggi Sabtu lalu kerana rasuah. Ia telah di-hantar ka-hospital besar untok di-pereksa sa-belum ka-penjara itu. Mahesan pengsan di-balai polis Jalan Campbell pada petang Sabtu sa-telah selesai perbicharaan, kerana Penjara Pudu telah tutup waktu itu. Mahesan akan di-tahan sementara menunggu rayuan ulang bichara. Permohonan-nya untok mendapat jamin telah di-tolak oleh Mahkamah Tinggi.” (Berita Harian, 10 September 1969, Page 5: |"Mahesan di-hantar ka-Pudu").

1974-03-29: Penahanan Shirle / Alijah Gordon

“Shirle Doris Gordon atau Alijah Gordon, 45 tahun, bekas pengarah Institiut Penyelidikan Sosioloji Malaysia, telah gagal dalam permohonannya di Mahkamah Tinggi hari ni supaya diketepikan perintah buang negeri ke atasnya oleh Menteri Dalam Negeri pada 25 Mac lalu. … Perintah buang negeri itu yang menyatakan bahawa Cik Gordon akan di-buang negeri dari Malaysia sepanjang hayatnya, telah diserahkan kepadanya pada 29 Mac bila dia ditahan di Penjara Pudu. Cik Gordon dilahirkan di New Jersey, Amerika Syarikat, telah memberitahu Mahkamah bahawa dia mula-mula datang ke Malaysia pada Mei 1957. Bila tiba di Malaysia dia telah diberi sekeping kad, dan dalam 1961 dia telah diberi kad pengenalan merah yang melayakkannya mendapat hak tinggal tetap. Katanya, dalam 1965 dia telah pergi ke Singapura bila negeri itu menjadi sebahagian dari Malaysia dan kembali ke Malaysia pada 1970 setelah Singapura berpisah. Cik Gordon berkata pada kira-kira Jun 1970 dia telah menemui Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun (Dr) Ismail yang memberi jaminannya bahawa dia berhak tinggal di Malaysia sepanjang hidup-nya. … Setiausaha Agung Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Ibrahim Bin Ali, mengatakan bahawa satu-satunya sekatan yang di-kenakan pada Cik Gordon ialah dia perlu mendapatkan permit masuk semula bila dia meninggalkan negeri itu. Encik Dulip Singh, yang mewakili Cik Gordon, menerangkan bahawa taraf penduduk tetap yang diberi kepadanya itu belum pernah dimansuhkan. Dia adalah berhak untuk tinggal di Malaysia dan tarafnya adalah sama dengan taraf orang-orang dalam golongan tertentu dan dia tidak harus dibuang negeri, katanya. Encik Gunn (Gunn Chit Tuan, peguam kanan Federal, mewakili Menteri Dalam Negeri) berkata bahawa masaalah yang dihadapi ialah samada perintah buang negeri itu boleh diketepikan atau tidak. “Walaupun diterima bahawa dia diberi hak sebagai penduduk tetap, dia tidak ada perlindungan mengikut perlembagaan negara dari dikenakan perintah buang negeri,” katanya. Hanya warganegara dan orang-orang yang dikecualikan saja tidak boleh dikenakan perintah buang negeri dan pemohon itu telah gagal untuk membuktikan bahawa dia termasuk dalam salah satu dari golongan tersebut, katanya. Cik Gordon telah menangis dan berpegang tangan dengan beberapa orang rakannya sebelum dia dibawa oleh beberpa orang warder Penjara Pudu. Cik Gordon, yang mula-mula datang ke Singapura dalam Malaysia, telah memeluk ugama Islam di rumah setiausaha Jamiyah, Haji Wanjor di Telok Kurau dalam Julai 1967. Semasa berada di sini, dia adalah seorang pengkaji adat resam Melayu dan ugama Islam dan pernah mengambil bahagian dalam seminar mengenai pelajaran Melayu di Universiti Singapura. Cik Gordon, isteri Encik Zakaria Bagharib, bekas seorang guru sekolah Melayu, telah dilarang masuk semula ke Singapura dalam Julai 1970. Dia mula-mula ialah penduduk tetap Singapura sebelum larangan masuk itu dikenakan.”
Shirle Gordon

(Sumber: Berita Harian, 17 April 1974, Page 1: "Mahkamah tolak rayuan Shirle Gordon utk menetap di Malaysia").

1978-03-01: Pemenjaraan Datuk Harun Idris

Pada Jun 1977, menyokong keputusan Mahkamah Tinggi sebelumnya, Mahkamah Persekutuan telah menjatuhkan hukuman penjara enam tahun (2 tahun untuk kesalahan rasuah, manakala 4 tahun untuk kesalahan pemalsuan dokumen) ke atas bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Harun Idris. Hukuman dijadualkan bermula pada 23 Februari 1978. Permohonan rayuan kepada Majlis Privy di London telah ditolak dan beliau kembali ke tanahair, untuk menyerah diri pada 23 Februari 1978 seperti yang telah dijadualkan. Namun para penyokong telah menahan beliau di rumah, sehingga gagal menghadiri sesi Mahkamah Persekutuan. Beliau akhirnya menyerah diri kepada polis di rumahnya pada 1 Mac 1978, lalu dibawa ke Hospital Besar Kuala Lumpur untuk menjalani pembedahan kecil. Pada 20 Mac 1978, beliau dikeluarkan dari hospital dan dibawa ke Penjara Pudu bagi memulakan hukumannya di sana.

LATAR PERISTIWA: Penghukuman Datuk Harun Idris (1976-1981)

1981-06-11: Hukuman Botak Chin

“Until 1993, about 180 criminals were hanged there, among them the notorious armed robber Wong Swee Chin a.k.a Botak Chin (1981) …” (Mariana Isa @ University of Bath, 2006: |"Pudu Jail Conservation Statement", m.s. 14).

Wong Swee Chin a.k.a. Botak Chin, one of the most notorious gang leaders in the 1960s and ’70s, was sent to the gallows at Pudu Jail. -NSTP/File picInfamous resident: A file picture of Botak Chin who served time and was executed at Pudu Prison.
Kiri: “Wong Swee Chin a.k.a. Botak Chin, one of the most notorious gang leaders in the 1960s and ’70s, was sent to the gallows at Pudu Jail. -NSTP/File pic” (Esther Landau @ New Straits Times: August 20, 2020: |"NST175: For 100 years a city landmark").
Kanan: “Infamous resident: A file picture of Botak Chin who served time and was executed at Pudu Prison.” (STORIES JAYAGANDI JAYARAJ @ The Star, 17 Jun 2008: |"Mega development plan proposed for Pudu Prison land").

LATAR PERISTIWA: Penghukuman Botak Chin (1976-1981)

1982-06: Pemenjaraan Datuk Mokhtar Hashim

1983-06-07: Proses rayuan: “Mahkamah Persekutuan hari ini mula mendengar rayuan bekas Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Mokhtar Hashim, 42 tahun, terhadap hukuman mati yang dijatuhkan ke atasnya kerana membunuh bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Sembilan Datuk Mohamad Taha Talib. Datuk Mokhtar, yang kelihatan lesu dan berwajah muram, dibawa ke mahkamah dengan tangannya digari untuk memulakan rayuan itu yang dijangka berjalan selama seminggu.” (Berita Harian, 8 June 1983, Page 1: | "Mahkamah mula dengar rayuan Mokhtar").

1984-03-02: Hukuman diringankan kepada penjara seumur hidup (maksimum 20 tahun, jangkaan bebas 1995): “Yang Dipertuan Agong berkenan untuk meringankan hukuman mati yang telah dijatuhkan ke atas bekas Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan Datuk Mokhtar Hashim kepada penjara seumur hidup. … Datuk Mokhtar dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Malaysia di sini setelah didapati bersalah atas tuduhan membunuh bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Sembilan, Datuk Mohamed Taha Talib, di Kampung Seri Asahan, Gemencheh dalam April 1982. … Datuk Mokhtar didapati bersalah dari seramai enam orang yang pada asalnya juga menghadapi tuduhan tersebut. Beliau tetap mengaku tidak bersalah. … Di bawah undang-undang Malaysia, Lembaga Pengampunan yang bertindak atas nasihat Peguam Negara berkuasa untuk meringankan hukuman mati kepada penjara seumur hidup yang berjalan selama 20 tahun. Tetapi, satu pertiga dari masa hukuman itu boleh dikurangkan jika berkelakuan baik. Dengan ini, Datuk Mokhtar dijangka dapat bebas kira-kira dalam 1995 kerana beliau telah ditahan di Penjara Pudu di sini sejak Jun 1982.” (Berita Harian, 3 March 1984, Page 1: |"Agong ringankan hukuman Mokhtar").

1983-01-18: Hukuman Tan Chay Wa

1983-05-30: “Seorang penternak ikan-ikan Tropika semalam telah dituduh di mahkamah majistret kerana memiliki dokumen subversif di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Tan Chu Boon, 39 tahun, abang kepada Tan Chay Wa, 33 tahun, yang dihukum mati oleh kerajaan Malaysia awal tahun ini kerana memiliki senjata, dikatakan memiliki batu nisan Chay Wa yang diukir dengan ayat-ayat dalam bahasa Cina yang bertujuan untuk mengancam keselamatan Singapura. Kesalahan itu dikatakan dilakukan pada bulan lalu (April) di tanah Perkuburan Buddha Chua Chu Kang. Chay Wa, seorang pemandu bas di sini, mengaku salah pada Januari 1981 kerana mempunyai sepucuk pistol dan tujuh butir peluru di sebuah kebuh sayur di Johor Bahru-Ayer Hitam Road dalam 1979. Dia telah dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru di bawah ISA Malaysia. Dia telah digantung di Penjara Pudu, Kuala Lumpur pada 18 Januari lalu.”
Batu nisan dan dinding kubur Tan Chay Wa dengan tulisan-tulisan subversif yang diukir di permukaannya.
“Batu nisan dan dinding kubur Tan Chay Wa dengan tulisan-tulisan subversif yang diukir di permukaannya. Terjemahan ayat-ayat dalam bahasa Cina yang diukir pada bahagian atas batu nisan kubur itu ialah: “Kubur Pejuang Tan Chay Wa, seorang Anggota Jawatankuasa Daerah (Parti Komunis Malaya) Barisan Pembebasan Kebangsaan Malaya. Lahir pada 7 Februari 1949, berkorban pada 18 Januari 1983.” Sementara terjemahan bagi ayat-ayat bahasa Cina di bahagian depan batu dinding kubur di Plot No 3222, Blok 8, Perkuburan Buddha Chua Chu Kang, adalah seperti berikut: “Pejuang TAN CHAY WA berasal dari keluarga petani yang miskin. Setelah tamat pendidikan sekolah menengah, dia bekerja sebagai pembantu kilang. “Dalam tahun-tahun tujuh puluhan, dia menyertai Barisan Pembebasan Kebangsaan Malaya (MNLF), sebuah pertubuhan yang dipimpin oleh Parti Komunis Malaya (CPM). Dia kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai Anggota Jawatankuasa Daerah (DCM). Dalam keadaan hidup yang susah, dia pernah mengelakkan dari kebuluran dengan memakan sayur-sayuran hutan yang boleh dimakan. Dia menyumbangkan semua wang yang disimpannya kepada pertubuhan itu, untuk menunjukkan dengan jelas mutu seorang pejuang revolusi. Kerana diburu musuh, dia melarikan diri ke Negeri Johor di mana dia terus bekerja tanpa menghiraukan keselamatan dirinya. Malangnya pada 2 Jun 1979, dia ditangkap. Semasa di penjara, dia dipukul dengan kejam dan sentiasa diugut dan dipujuk tetapi dia tetap tabah dan tidak berganjak. Demi perjuangan kebebasan negara ibunda, dia telah digantung di Penjara Pudu, Kuala Lumpur pada 18 Januari 1983 dan mati secara pahlawan. Ketika itu, dia berusia hanya 35 tahun. Beberapa ketika sebelum kematiannya, dia menulis sekuntum sajak keperwiraan yang berbunyi: 'Dengan hati penuh kemarahan yang hak, saya berdiri di tali gantung dan memaksa pen ini menulis sajak dengan darah, saya meluahkan perasaan marah bagi seratus tahun, tanpa dapat memberitahu kesalahan-kesalahan dengan darah. Bilakah tali gantung ini akan dihapuskan untuk mewujudkan syurga baru.' Sajak kepahlawanan ini menggambarkan kebenciannya yang mendalam ke atas masyarakat kuno dan perasaan yakin yang tidak terhingga terhadap kejayaan revolusi negara ibunda. Imejnya yang menyerlah akan hidup kekal selama-lamanya di fikiran orang ramai. Roh pejuang Tan Chay Wa akan hidup selama-lamanya!”
Tan Chu Boon
Tan Chu Boon, abang kepada Tan Chay Wa, adalah pemilik (mungkin penulis) ukiran di atas.

(Sumber: Berita Harian, 31 May 1983, Page 1: "Tulisan subversif di kubur: Lelaki didakwa").

1983-12-05: “Chu Boon dihukum penjara satu tahun oleh mahkamah daerah dan sekarang dia bebas dengan ikat-jamin $20,000 sementara menantikan keputusan rayuannya di mahkamah. … Di kawasan-kawasan bandar seperti Singapura, anasir-anasir PKM dan cawangan-cawangan bawah tanahnya seperti Barisan Pembebasan Kebangsaan Malaya (MNLF) masih lagi 'hidup' walaupun tidak segalak dulu. … Chay Wa, seorang warga Singapura yang terlibat aktif dalam kegiatan Barisan Pembebasan Kebangsaan Malaya (MNLF) dalam tahun 1970 adalah pengganas yang bersungguh-sungguh mahu menggulingkan pemerintah Singapura dan Malaysia untuk membentuk satu rejim komunis. Chay Wa telah melarikan diri ke Malaysia dalam 1976 bila pemerintah Singapura melancarkan satu gerakan menentang komunis. Bagaimanapun dia ditangkap oleh pihak berkuasa di sana tiga tahun kemudian kerana memiliki sepucuk pistol. Dia telah dibicarakan dan kemudian didapati bersalah di bawah Peraturan Penting (Kes-Kes Keselamatan) atau Escar yang mewajibkan hukuman mati bagi kesalahan tersebut. Setelah menjalani hukuman gantung, jenazah Chay Wa telah dibawa ke sini oleh abangnya, Chu Boon, yang telah “menghiasi” kuburnya dengan batu nisan yang mendewa-dewakan cita-cita komunis. Sebelum dia dihukum, Fuemsso (Ikatan Pelajar-Pelajar Malaysia dan Singapura di United Kingdom dan Eire) yang beribupejabat di London telah berkempen di merata Eropah untuk mendapatkan sokongan antarabngsa bagi mendesak Malaysia memansuhkan undang-undang keselamatannya dan membebaskan Chay Wa, tanpa menyatakan lelaki itu adalah pengganas komunis. … Semasa perbicaraan Chu Boon, Encik Chai Choong Loong, bekas anggota MNLF yang kini bertugas dengan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD), berkata bahawa perkataan-perkataan di batu nisan itu bertujuan menghasut orang ramai supaya mencontohi “semangat Chay Wa yang sedia berkorban untuk cita-cita komunis”.” (Berita Harian, 6 December 1983, Page 4: |"Kisah di sebalik batu nisan Tan Chay Wa").

1986-07-07: Hukuman Kevin Barlow dan Brian Chambers

“Until 1993, about 180 criminals were hanged there, among them … Australian drug traffickers Brian Chambers and Kevin Barlow (1986).” (Mariana Isa @ University of Bath, 2006: |"Pudu Jail Conservation Statement", m.s. 14).

“This refers two Australian citizens who were charged for drug trafficking. Kevin Barlow and Brian Chambers were arrested in Bayan Lepas airport in Penang on 9 November 1983. What tipped airport security off was the fact that Barlow was reported to have acted extremely nervous. When they eventually opened the maroon suitcase the duo carried, they found 141.9g of heroin. The Barlow & Chambers case made international headlines and soured diplomacy ties between Malaysia and Australia considerably when the Malaysian government denied an appeal of clemency from Australian politician, Bill Hayden. Barlow and Chambers were transferred from Penang to Pudu in 1985 and hung at the gallows on 7 July 1986.”

Barlow & Chambers
“Barlow & Chambers”

(Sumber: sarah @ KLue, 20/10/2009: |"5 Most Infamous Pudu Jail Inmates").

1986-10-17: Krisis Tebusan

“In Oct 17, 1986, the nation was rocked by a six-day riot and hostage situation at the prison. The Pudu prison siege was led by the notorious Jimmy Chua Chap Seng, a former policeman from Singapore who was detained on a murder charge. Chua managed to convince five other inmates to join him in his plan to escape from jail, taking advantage of a routine medical check-up at the clinic in the building. In the incident, they seized and held two members of the prison staff hostage for six days. However, no death from the riot was reported and the hostages were rescued. Chua and the five other inmates met their end at the hangman's noose there.” (Esther Landau @ New Straits Times: August 20, 2020: |"NST175: For 100 years a city landmark").

“In 1986, a routine medical check-up in the prison went awry when an inmate named Jimmy Chu and five fellow inmates took a doctor and his assistant hostage. Chu, a former policeman, threatened to kill the hostages if not provided with a getaway car and a meeting with the deputy Home Affairs Minister, Megat Junid. Initially unwilling to take a heavy-handed approach to the situation, the police brought in the inmates’ family members to convince them to surrender. Eventually, one inmate relented and allowed police commandos into the clinic, with the cops subduing the gang while rescuing the hostages. For their crimes of kidnapping, the inmates were sentenced to death by hanging, with the gang meeting their end on Oct 10, 1989.”

Curious members of the public gather outside Pudu Jail during the hostage situation of 1986. (National Archives footage)
“Curious members of the public gather outside Pudu Jail during the hostage situation of 1986. (National Archives footage)”

Pengalaman pelakon Abu Bakar Juah, yang pernah bertugas di Penjara Pudu dari tahun 1975 hingga 1986: “Having worked in Pudu Prison for 11 years from 1975 to 1986, actor and former prison director of Taiping Prison, Abu Bakar Juah, has many memories of the place. … He recalls an incident in 1986 when a group of six prisoners led by Jimmy Chuah took Dr Radzi Jaafar and Dr Abdul Aziz Majid hostage, and held them for six days. “I was at the prison workshop that day when I received a call from the director. Without explaining, he told me to close it up and return all the inmates to their room,” he relates. It was a little later that he was told of what had transpired, and he was asked to be the liaison between the Prisons Department and the Police. He remembers that it was a very trying situation and he did not manage to get any sleep over the next two days. He also says that it was Datuk Ibrahim Mohamed, the director-general of Prisons at that time, who insisted that no firearms should be used, so the rescue team only used batons. As a result, there were no fatalities.” (D. RAJ and JOSEPH LOH @ The Star, 27 Jun 2010: |"If the prison walls could talk").

Jimmy Chua
“The Pudu Prison siege began on October 17, 1986, when the inmates in question rushed a prison clinic, taking hostage a doctor and a laboratory technician using improvised shanks. For nearly six tense days, the desperados held the medics to ransom in the former British colonial gaol, demanding their own release along with getaway cars and cash. The ringleader was one Jimmy Chua (pictured at right), a former policeman turned gangland figure who had been detained on a murder charge; accomplices Ng Lai Huat, Sin Ah Lau , Lam Hock Sung, Yap Chee Keong, and Phang Boon Ho were all in prison on various firearms violations. The intrinsic impossibility of their position was underscored over the course of the siege, as Kuala Lumpur gawkers began to join the armed soldiery surrounding the jail: the prisoners who had made themselves centers of attention did not dare trust food sent by the guards, eating only the dwindling provisions that were left on hand at the time of their clinic attack. So how exactly were they ever going to come to an endgame where they would trust assurances to walk out the gates to a mystery car? This distant hypothetical never crested the horizon, because with the help of a signal from another inmate, Malaysian special forces were able to slip into the facility while the prisoners’ guard was down and take the lot by storm, unharmed and without firing a shot. That meant everyone was around to face trial for kidnapping, which just so happened to carry a maximum sentence of death by hanging despite the absence of a fatality.” (Headsman @ ExecutedToday.com, October 10th, 2017: |"1989: Jimmy Chua and his Pudu Prison siege accomplices").

LATAR PERISTIWA: Krisis Tebusan Penjara Pudu (1986-10)

1988-05: Operasi Pengedaran Dadah Terbongkar

“Datuk Megat Junid said the drug network in Malaysian prisons is a “culture” by itself with code words, devious methods and hierarchies. He said the study showed that Pudu prison in Kuala Lumpur was the worst drug-affected prison followed by the Kuantan prison. Datuk Megat Junid said conditions in Pudu prison were so unsanitary that sniffer dogs could not detect the drugs stashed in the premises. “The foul odours are so powerful, they overwhelm the dogs' ability to smell the drugs,” he said. “The drug supply network is a complex circle involving everyone from officers, ex-prisoners, parents, friends, relatives and the prisoners themselves,” said Datuk Megat Junid. He said prisoners who come from wealthy families arrange for money to be smuggled in by prison officers who take half the amount each time. “The rich prisoners, who are used to a comfortable life, use the money to buy additional rations like foodstuff from prisoners who are drug addicts,” said Datuk Megat Junid. “The addicted prisoners in turn use this money to buy drugs.” Datuk Megat Junid said the drug problem in prisons had worsened because about half of the 21,000 prisoners in the country are in jail for drug-related offences. “Many, jailed for other offences, turned out to be addicts as well,” he said. “Thus one can see why there is a huge demand for drugs in prisons.” (Straits Times (Overseas ed), 21 May 1988, Page 11: |"300 prison officers in drug network").

1989: Banduan Lagenda: "Kim"

Mohd Ali Che Embi berkhidmat selama 35 tahun sebagai warden penjara bermula 1971 sehingga bersara sebagai sebagai Penguasa Penjara Kajang pada 20 Februari 2006. Menurut beliau, Penjara Pudu pernah menempatkan banduan bernama “Kim” (bukan nama sebenar) yang sering berjaya meloloskan diri dari penjara: “Kim adalah antara banduan yang dianggap sebagai 'otai' oleh Mohd Ali kerana memecah rekod melarikan diri dari penjara sebanyak empat kali iaitu Penjara Kuantan (dua kali), Penjara Pulau Pinang dan Penjara Pudu. … Kim ditahan bersama beberapa rakannya kerana menembak seorang pegawai penyiasat polis yang digelar Mat Yankie pada tahun 1977 dan ditempatkan di Penjara Kuantan sementara menunggu perbicaraan di mahkamah. … “Pada tahun 1979, sembilan banduan melarikan diri pada sebelah malam. Mereka keluar melalui dinding kayu dan jeriji besi sebelum memanjat tembok menggunakan paip getah yang disambung,” kata Mohd Ali. Disebabkan petugas waktu malam yang agak terhad, pergerakan kumpulan yang melarikan diri lambat disedari. Pengawal hanya menyedari kejadian apabila melihat banduan terakhir memanjat tembok dan membunyikan siren kecemasan. Gerakan memburu dijalankan dan sebahagian daripada banduan itu berjaya ditangkap semula tetapi Kim terus menghilangkan diri. Pada awal tahun 1981, Kim berjaya ditangkap semula di negeri kelahirannya di Pulau Pinang di atas pelbagai kesalahan, termasuk kes bunuh Mat Yankie. Banduan itu dibawa ke Penjara Pulau Pinang dan sekali lagi peristiwa melarikan diri berulang. Ketika itu, Kim berpura-pura sakit lalu dihantar ke Hospital Besar Pulau Pinang untuk rawatan tetapi diberikan kawalan ketat kerana mempunyai rekod melarikan diri sebelum ini. Entah di mana silapnya, Kim berjaya melepasi kawalan pasukan pengiring yang menjaganya dan melarikan diri. Sejak itu, dia gagal dijejak sehinggalah tiga tahun selepas itu apabila dia ditangkap semula. “Pada tahun 1984, dia dihantar ke Penjara Kuantan untuk perbicaraan kes membunuh pegawai polis pada tahun 1971 dan sekali lagi dia diberikan perhatian istimewa. … Akhirnya pada tahun 1985, dia bersama seorang lagi banduan dikenali sebagai Michael, melarikan diri. Kali ini, mereka melarikan diri di waktu siang selepas merampas senjata api pengawal tembok berhampiran kantin. Mereka mengugut untuk menembak sesiapa saja yang cuba mendekati dan mengacukan senjata kepada sesiapa saja, termasuk orang ramai. … Mereka menahan sebuah kereta dengan mengacukan senjata api kepada pemandunya dan merampas kenderaan untuk melarikan diri. Kim sekali lagi menghilangkan diri namun tiga tahun selepas itu, dia ditangkap sekali lagi. Kali ini, polis turut merampas senjata automatik M-16 dan bom tangan dipercayai digunakan untuk merompak. Selepas dibicarakan pada tahun 1989, Kim dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan hukuman sebat 24 rotan. Kali ini, dia ditempatkan penjara lebih moden dan selamat iaitu Penjara Pudu di Kuala Lumpur. Di Penjara Pudu, Kim bukanlah banduan bertaraf 'bintang' walaupun mempunyai rekod jenayah berat dan kerap melarikan diri kerana ketika itu, penjara berkenaan penuh sesak dengan banduan yang lebih ganas dan banyak kes berat lain berbanding kes Kim. Malahan, tembok penjara Pudu juga lebih tinggi dan sukar ditembusi berbanding Penjara Kuantan. “Dia gunakan cara lain untuk lari. Memang dia menantikan hukuman sebat kerana kesan luka itulah senjatanya untuk melarikan diri. Kebiasaannya, banduan yang disebat akan luka untuk tempoh jangka panjang. “Jadi, dia korek luka sehingga berdarah dan membiarkannya bernanah. Warden terpaksa menghantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan. Ketika itulah dia melarikan diri dan terus hilang hingga ke hari ini,” katanya. Mengimbau detik ketika rapat dengan Kim sepanjang tempoh enam bulan mengawasinya, Mohd Ali berkata, beliau pernah bertanyakan kenapa masih melakukan jenayah walaupun sudah bebas dan hidup mewah hasil merompak. “Dia cakap pernah lari ke Bangkok. Badan penuh dengan tatu Buddha. Dia percaya amalan itu membuatkannya berasa kebal. Dia akan pulang ke Malaysia dengan menaiki kapal terbang dan bot hanya untuk merompak dan lari semula ke sana. “Saya tanya kenapa tak berhenti saja sebab sudah banyak harta. Dia jawab: 'Saya mahu nama, bila mereka (kumpulan) panggil, saya mesti turun. Mesti jaga nama',” katanya yang percaya Kim mahu membuktikan kehebatannya dalam kalangan ahli kumpulan dan gengster yang lain. Sehingga kini, Mohd Ali sendiri tidak pernah menerima berita mengenai Kim. Namun, ada maklumat tidak rasmi mengatakan dia melarikan diri ke Bangkok, Thailand dan mati ditembak di sana.”

Mohd Ali (dua dari kiri) rapat dengan Kim berikutan bertanggungjawab mengawasi pergerakan banduan itu. - Foto Kamarulzaman AriffinPintu masuk Penjara Pudu. - Foto NSTPWarden membuat pemeriksaan di luar kawasan Penjara Pudu satu ketika dulu. - Foto NSTP
Kiri: “Mohd Ali (dua dari kiri) rapat dengan Kim berikutan bertanggungjawab mengawasi pergerakan banduan itu. - Foto Kamarulzaman Ariffin”
Tengah: “Pintu masuk Penjara Pudu. - Foto NSTP”
Kanan: “Warden membuat pemeriksaan di luar kawasan Penjara Pudu satu ketika dulu. - Foto NSTP”

(Sumber: Mohd Azis Ngah @ Berita Harian, 19 Ogos 2015: |"Pening layan helah banduan lolos empat kali").

1989-02: Persembahan Gersang dan Stone House Rockers

STONE HOUSE ROCKERS: BAND TAHANAN PENJARA PUDU
“Brader Lord Lord Lokman Lokman ada menceritakan bahawa sewaktu persembahan mereka, turut dijemput melakukan persembahan pembuka ialah band yang dianggotai tahanan Penjara Pudu iaitu Stone House Rockers. Mujurlah sewaktu liputan persembahan Gersang, BH turut ada menyisipkan berita dan gambar mengenai anggota kumpulan ini. Dalam persembahan bersama-sama Gersang pada Februari 1989 itu, Stone House Rockers menyanyikan lagu Ku Kehilangan Cinta Tiga Dimensi (Lefthanded) dan juga Orang Kota (Ramli Sarip). Fuh. Turut diberi liputan bergambar ialah salah seorang anggotanya, Jalil yang memainkan lagu Khatulistiwa (Blues Gang) dengan hanya menggunakan sikat dan sehelai kertas! Wow. Kalau hanya brader Jalil ni berkesempatan dijemput side by side dengan Ito Mohd. Tentu sekali tidak banyak info yang aku ketahui tentang Stone House Rockers ni. Namun jika mana-mana anggota mereka masih ada, aku ingin sekali menemui mereka. Didoakan semua mereka telah pun kembali menjalani kehidupan seperti biasa. Salute brader! Kredit Artikel & Gambar: Berita Harian 15.2. 1989.” (Taki Takiyuddin @ Facebook, 19 Februari 2022: "STONE HOUSE ROCKERS: BAND TAHANAN PENJARA PUDU").

1989-05-15: Persembahan Shima and the Boys

“Sementara itu, Shima and The Boys juga mengadakan pertunjukan di Penjara Pudu, Kuala Lumpur, pada 15 Mei lalu sempena merayakan Hari Raya Aidilfitri. Berdebar juga jantung mereka ketika diiringi oleh pegawai-pegawai penjara memasuki penjara itu. Mereka ke sana kerana diminta menghiburkan lebih 30 orang banduan. “Kalau banduan-banduan itu tidak berpeluang menonton persembahan para artis di luar penjara, maka biarlah artis sendiri 'masuk' penjara mendekati dan menghiburkan mereka,” kata Lord. Dan sebaik saja sudah berada di atas pentas dan mula bermain, debaran jantung kumpulan rok itu mula reda. Muzik untuk semua termasuk mereka di dalam penjara mulai mengaum. Lord, atau nama sebenarnya Lokman Ismail, berkata: “Banduan-banduan adalah manusia biasa seperti kita. Mereka juga perlukan hiburan. Kami ke sana untuk menghibur dan nampaknya mereka terhibur. Itulah kali pertama kami bermain dalam penjara. Gementar ketika kami melangkah masuk terutama apabila melihat begitu ramai banduan. Alhamdulillah, kawalan keselamatan memuaskan dan tidak berlaku sebarang gangguan.” Menurut Lord, idea untuk mengadakan persembahan dalam penjara adalah inisatifnya. Katanya: “Pada mulanya Lord usulkan kepada seorang pegawai penjara tentang perkara itu. Apabila beliau beri kebenaran, Lord sangka beliau main-main. “Tetapi akhirnya ia menjadi kenyataan. Lord gembira apabila melihat mereka senyum dan ketawa. Mereka gembira dengan persembahan kami.” Dalam pertunjukan itu, Shima and The Boys telah menyampaikan lagu Pedaya Cinta, Perindu Malam, Kelkatu Gugur Sayapnya, Siti Payung, Fooling Blackout dan sebuah lagu Cina, Shanghai Beach. Kata Lord lagi, beliau mengambil kesempatan itu untuk menasihati penghuni-penghuni penjara itu supaya kembali ke pangkuan jalan. Beliau berharap mereka dapat menerima nasihatnya.”

Shima and The BoysShima and The Boys (versi warna)
Kiri: Shima and The Boys (dari keratan akhbar ini).
Kanan: Shima and The Boys (versi warna: Gambar Klasik @ Pinterest: "Shima and The Boys").

(Sumber: Berita Minggu, 21 May 1989, Page 8: |"Persembahan Shima and The Boys di sini").

1989-10-28: Persembahan Search dan No Nama

Rockers storm Pudu Prison
”… Jadi, apabila aku terjumpa artikel mengenai persembahan Search dan No Nama (arwah Poe dan Zainal Rampa etc) di Penjara Pudu pada 1989, tidak ada imbauan yang lebih baik untuk mengenang momen ini selain filem Shwshank Redemption tadi. Sebelum ini, liputan yang sama ada diterbitkan dalam URTV bertarikh 15 November 1989. Dimaklumkan sejumah 15 wartawan dan jurugambar hadir membuat liputan. Bermakna, liputan yang sama pasti ada diberi oleh beberapa akhbar lain. Namun sehingga setakat ini, aku hanya berjumpa liputan URTV dan liputan NST. Apa yang membezakan liputan NST dan juga URTV ialah URTV tidak menyiarkan wajah-wajah penghuni Pudu pada ketika itu secara dekat (melainkan satu gambar long shot). Mereka terdiri dari sebilangan penghuni terpilih yang berpeluang menyaksikan konsert pada petang itu. Namun artikel NST tulisan Zieman bertarikh 28 Oktober 1989 ini adalah unik kerana ia menyiarkan wajah-wajah penghuni Pudu secara dekat. Umumnya, kita mengetahui bahawa imej-imej banduan perlu “disorok” dalam sebarang liputan. Namun tidak bagi kes ini. Aku memuji tindakan NST pada ketika itu yang tidak melakukan penyaringan seperti ini. Jika tidak, kita tidak akan dapat melihat reaksi dan emosi yang terpapar pada wajah setiap dari mereka yang sedang menjalani karma dunia. Inilah yang ditunjukkan dengan begitu baik dari imej yang terpapar. Aku yakin apabila mereka menonton persembahan Search dan No Nama pada ketika itu, kesemua mereka berasa “bebas kembali” biarpun untuk hanya tempoh satu jam setengah. Lagu “Taubat” yang disampaikan oleh arwah Poe dan ditujukan buat semua penghuni Pudu menerima tepukan paling gemuruh. Seorang banduan Tamil naik ke pentas menghadiahkan bunga apabila Poe menyanyikan sebuah lagu Tamil. Begitu juga yang dilakukan banduan lain apabila Amy menyanyikan lagu Isabella. Kelihatan juga beberapa banduan mengangkat tangan dan melambai-lambai mengikut melodi Isabella yang dibawa.” (Taki Takiyuddin @ Facebook, 5 September 2021: "“PUDU REDEMPTION” – APABILA PENJARA PUDU MENERIMA SEARCH DAN NO NAMA").

Cebisan Perihal Kakitangan

1959-10-16: “Hundreds of passers-by and cinema crowds here tonight were surprised when the Pudu Jail sirens were set off. Forty warders dashed out of bed to the Jail office in three minutes - only to discover that it was the first night test.” (Straits Budget, 21 October 1959, Page 18: |"Night test at jail").

1962-03-15: “Semboyan2 chemas telah di-bunyikan dalam Penjara Pudu untok mempertajam kewaspadaan pegawai2 dan pengawal2 penjara itu sa-tiap masa, demikian Berita Harian di-beritahu hari ini. Penguasa Penjara Pudu, Tuan H.G. Shorters berkata bahawa pengawal2 itu harus berkumpul di-pintu besar untok mendapat perentah dalam masa 10 sa'at sa-telah semboyan di-bunyikan. Pagi tadi latehan itu telah di-adakan dan orang2-ramai yang tinggal berdekatan telah berkejar keluar manakala mendengar semboyan itu.” (Berita Harian, 16 March 1962, Page 2: |"Semboyan2 chemas untok memperketat kawalan").

1964-03-15: Serjan Ali bin Ismail bersara setelah 25 tahun berkhidmat.
Serjan Ali bin Ismail
“Serjan Ali bin Ismail (gambar atas), berusia 52 tahun, sa-orang warder di Penjara Pudu, Kuala Lumpur telah mulai berehat sa-lama tiga bulan dan kemudian akan terus bersara dari jawatan-nya. Beliau berasal dari Kuantan, Pahang dan telah berkhidmat sa-lama 25 tahun. Sa-bagai sa-orang yang luas pergaulan-nya, beliau telah memegang jawatan sa-bagai Pengurus Sharikat Bekerjasama Pegawai2 Penjara, Pud, dan Jawatankuasa Kelab Pegawai2 Penjara di-sini. Masa ini beliau telah kembali ka-Kuantan menjalankan kerja sendiri. Alamat beliau kini ia-lah No.173-A, Kampong Selamat, Kuantan, Pahang.” (Berita Harian, 16 March 1964, Page 7: "BERCHUTI UNTOK TERUS BERSARA").

1966-03-15: Warder Mat Jedi Meninggal Dunia

1966-07-27: (Berita Harian, 28 July 1966, Page 1: "2 gadis hilang dari barek penjara Dua gadis hUang: Pakaian di-tandas").

1967-07-03: “A Pudu Jail warder, K. Chanam Singh, 46, died of a heart attack at the prison barracks here on July 1.” (Straits Budget, 12 July 1967, Page 10: | "Warder dies").

1968-08-01: Kes Rasuah Ketua Penjara Pudu

1969-09-04: (Berita Harian, 5 September 1969, Page 2: |"Persatuan Pegawai2 Penjara menderma kapada Tabong").

Cebisan Perihal Tahanan

1957-1959

1958-05-12: (Berita Harian, 13 May 1958, Page 1: "Orang salah di-KL lari").

1958-05-23: (Berita Harian, 24 May 1958, Page 5: "Banduan lari masa memotong rumput").

1958-06-17: (Berita Harian, 18 June 1958, Page 5: "ORANG SALAH DAPAT LARI").

1958-06-18: “About 20 prisoners in the Pudu Jail here were involved in a clash yesterday evening as they were being taken back to their cells. Two were taken to the General Hospital with head injuries. At the hospital this evening one of the injured said: “I do not know the real cause of the trouble in which I was involved. Twenty were involved in the fight.” Order was restored by prison guards. Prison officials had nothing to say when asked about the clash.” (Straits Budget, 25 June 1958, Page 12: |"Twenty in jail clash").

1958-06-19: (Berita Harian, 20 June 1958, Page 1: "Raja judi nombor kena tangkap").

1958-10-15: (Berita Harian, 16 October 1958, Page 5 : "Tahanan dalam k-terbang").

1959-05-08: (Berita Harian, 9 May 1959, Page 7: "Kena gantong dlm. penjara").

1959-11-04: “Two terrorists were today executed in Pudu Jail. They were: Leong Sin, sentenced to death by the Ipoh High Court on Nov. 12, 1958 for possessing a firearm and ammunition: and Lo Pak Yuen, convicted also in Ipoh on Dec. 10 this year for possessing a hand-grenade. Leong, 29, joined the terrorists in the jungle when he left his home in Tanjong Tuallang eight years ago. Security forces were surrounding a camp near the Operation Ginger area of Kuala Kangsar on May 14, 1958, when Leong emerged with his arms raised. Two other terrorists escaped. A carbine and 98 rounds of ammunition were recovered. Lo was caught by a patrol of New Zealand solders in an ambush near Tanh Hitam in the Chemor district on Aug 20, 1958. Three terrorists were shot dead. The fourth bandit, Lo threw a handgrenade which did not explode.” (Straits Budget, 4 November 1959, Page 14: |"2 bandits hanged in Pudu Jail").

1960-1964

1960-01-18: Banduan terbebas tak sampai 15 minit: “A short-term prisoner escaped from a working party just beside Pudu Jail gates here this morning. About 40 officers and warders gave chase and caught the man in a private house. He was back in jail within 15 minutes.” (The Singapore Free Press, 18 January 1960, Page 1: |"Jailbreaker soon caught"). (Berita Harian, 19 January 1960, Page 5: "Tertangkap lagi sa-telah 15 minit sahaja melarikan diri").

1961-03-29: “A tapper, Raja Gopal, 20, who was convicted in the Ipoh High Court last April of the murder of another tapper, K. Kandiah, was hanged this morning in Pudu Jail. Raja Gopal had been found guilty of murdering Kandiah at he sixth mile, Selama road, near Taiping, on July 15, 1959.” (Straits Budget, 29 March 1961, Page 11: |"MURDERER HANGED AT PUDU JAIL").

1961-10-19: (Berita Harian, 20 October 1961, Page 2: "Orang salah lepas lari").

1961-12-19: (Berita Harian, 20 December 1961, Page 10: "LIMA TAHUN KERANA MEROMPAK").

1963-04-08: (Berita Harian, 9 April 1963, Page 5: "Jamin $5,000 keluarkan-nya dari penjara").

1964-02-27: (Berita Harian, 28 February 1964, Page 5: "Kali ini dia terjun ka-dalam sungai penoh buaya").

1965-1969

1966-05-28: (Berita Harian, 29 May 1966, Page 12: "DUA LARI DARI PENJARA PUDU").

1966-06-15: (Berita Harian, 16 June 1966, Page 2: "Peristiwa dua orang salah terlepas lari dari penjara akan di-siasat").

1967-06-21: (Berita Harian, 22 June 1967, Page 5: "Mati jatoh dari bangunan Penjara Pudu").

1967-12-18: (Berita Harian, 19 December 1967, Page 3: "Pemuda yg di-hukum lari dari penjara").

1968-02-26: (Berita Harian, 27 February 1968, Page 9: "Team Penjara giat berlateh").

1968-03-25: (Berita Harian, 26 March 1968, Page 10: "Orang salah lari dari penjara").

1968-03-27: (Berita Harian, 28 March 1968, Page 5: "Polis maseh menchari Mahmood").

1968-04-09: (Berita Harian, 10 April 1968, Page 10: "Wanita tolong orang salah lari dari polis").

1968-04-10: (Berita Harian, 11 April 1968, Page 10: "Mohamad akhir-nya di-berkas juga").

1968-04-15: (Berita Harian, 16 April 1968, Page 10: "Kereta orang yang lari dari penjara di-jumpai").

1968-05-16: (Berita Harian, 17 May 1968, Page 5: "Pengawal penjara patahkan chubaan orang salah").

1970-1974

1972-11-22: (Berita Harian, 23 November 1972, Page 10: "Dua banduan dari KL sedang di-buru").

1973-03-16: (Berita Harian, 17 March 1973, Page 11: "Mat Solo dipenjara 10 tahun dan 6 rotan").

1974-03-19: Casanova Razali tertangkap: (Berita Harian, 14 April 1974, Page 9: "Casanova Razali membuka rahsia mengapa dia benci wanita").

1976-07-07: (Berita Harian, 8 July 1976, Page 9: "DI DALAM").

1980-an: Rutin Harian

“Ringkasan rutin harian dan pengalaman seorang banduan Penjara Pudu pada tahun 80an.

Jadual makan.

Sarapan jam 7 pagi, makan tengahari 10 pagi dan makan malam jam 2 petang. Antara makan malam dan sarapan (keesokan paginya) banduan tidak diberi apa2 lagi (lebih kurang 17 jam). Jadi dalam tempoh ni, kalau banduan lapar mereka akan makan sebahagian je makan malam tadi dan simpan bakinya. Tray makanan tak dibenarkan di bawa masuk dalam sel tetapi tiada siapa larang jika makanan di isi dalam plastik.

Menu makanan.

Sarapan - bubur nasi yang dimakan terus dari mug.

Makan tengahari - ikan goreng atau ikan kering, nasi dan sayur. Ikan goreng 3 hari sekali, ikan kering 2 hari berikutnya. Makan malam - sama. lauk kambing, daging lembu dan khinzir seminggu sekali. Ini yang paling ditunggu2. Minuman-tiada kopi atau teh. Banduan tak dibenar simpan duit dan tak boleh beli apa2 makanan kecuali pelawat yang belikan.

Kebersihan

Air diberi dalam jumlah sekadarnya. Selalunya badan masih licin dengan sabun. Mandi seorang 10 gayung je. Banduan dikurung dalam sel dari 11am-2pm dan 4pm-7am esoknya. Banduan tidur atas simen dan selimut kecil.Tiada siapa dapat bantal.

Surat-menyurat

Yang pandai membaca dan menulis akan bantu rakan menulis surat kepada keluarga. Surat boleh ditulis seminggu sekali, tetapi boleh terima surat dari luar sebanyak mungkin.

Rokok

Barang tukaran paling berharga ialah rokok. Setiap banduan diberi 60 batang rokok. Non-smoker pun ambik juga peluang ni untuk tukar makanan dengan rokok. Nilai kambing bersamaan 4 batang rokok dan ikan pulak sebatang rokok.
Banduan akhir (Death Row)

Tak boleh keluar langsung kecuali untuk mandi (20 minit). banduan akhir akan dapat tilam nipis dan selimut. Makanan dihantar ke dalam sel, tiada sebarang aktiviti dan tak boleh campur dengan sesiapa.

sumber : New Nation 11/6/1981 (Monotony of prison food and routine)”

(Sumber: Megat Kucing @ Santai Sejarah, 31 Oktober 2017 : "Ringkasan rutin harian dan pengalaman seorang banduan Penjara Pudu pada tahun 80an").

1990-1996

penjara_pudu_merdeka.txt · Last modified: 2023/06/17 09:50 by sazli